V. Magyar Passzívház Konferencia – 2012

2012. február 16-án a budapesti Syma Rendezvénycsarnokban került sor az V. Magyar Passzívház Konferenciára a „COMFORT és Burkolattechnika 2012” kiállítás keretében.
Az idei passzívház konferencia témája: A termikus burok és az intelligens épületszabályozás.
A konferencián az ACTUAL Ablak képviseletében Rudolf Waldenberger, a cég vezető termékmendzsere tartott előadást

A passzívház ablak lesz az általános

címmel.

Amennyiben nem tudott a konferencia részese lenni, itt értesülhet a passzívházablakok fejlődéséről, és egy nagyszerű hírről!

Kezdetben volt a luk a falon. Mivel ekkoriban hőszigetelésről még beszélünk, ez a lehető legkisebb volt… A napfürdőre kívül több lehetőség adódott.  Majd kb. 40 éve az egyszerű fatokok és üvegtáblák terjedtek el.  Ma már  azonban a műanyag-, fa- és kombinált ablakok, üvegfalak számtalan lehetősége közül választhatunk. Ma már azt is megtehetjük, hogy fotelben ülve élvezzük az üvegfalon keresztül beömlő napfény örömét – avagy nyáron egybenyithatjuk a szobát a terasszal…

Milyen utat tett meg a műanyag ablak?..

1954-ben Németországban kezdték először gyártani a műanyag ablakokat.  Az első nagy ablakgyárak a hetvenes évektől gyártanak. Eleinte még kétkamrás, 55 mm-es beépítési mélységű profilokat extrúdálnak, majd ez 60 mm-es, háromkamrássá növekedett. Az ezredforduló körül már 70 mm-es beépítési mélységről beszélhetünk, és a kamraszámok ötre nőttek. Innen az a téves berögződés, hogy a tokok hőszigetelő képessége a kamraszám növelésével fokozható. Ugyanis mintegy öt év múlva már 85 mm-es a beépítési mélység, de ehhez nem szükségszerű már a kamraszámok növelése. Ennek a toknak még jobb a hőszigetelése (az ún Uf értéke), melyet hőszigetelő betétekkel még tovább javítottak. A merevítéshez szükséges merevítővas azonban gyenge pont a hőszigetelés szempontjából. Erre a problémára megoldás az új üvegszálas merevítő!

x_strong üvegszálas merevítésablak metszetMATRIX3 Hybrid műanyag ablak

Egy ACTUAL MATRIX Hybrid műanyag ablakai már tartalmazzák a nyílászárók gyártása során alkalmazott legkorszerűbb eljárásokat (1. nagy beépítési mélység, 2. hőszigetelő betét a szárnyban, 3. üvegszálas merevítés, 4. szárnyba ragasztott, háromrétegű, melegperemes üveg), és így könnyedén teljesíti a Darmstadti Passzívház Intézet nyílászárókra meghatározott elvárását, azaz az Uw=0,8 W/m2K-t! (Ug=0,6-os üveggel 0,75 W/m2K, Ug=0,5-ös üveggel 0,69 W/m2K).

Vessünk egy pillantást az üvegre!

Azon ötletre, hogy egy ablaküveg elkészítéséhez két üvegtáblát kell a peremen összeragasztani, az amerikai T:D: Stedson már 1865-ben szabadalmat kapott (US Pat.Nr.49167).
1994-ig ugyan már kétrétegű, de még bevonat nélküli üvegeket készítettek, mely hőszigetelési, Ug értéke még 3,0 W/m2k volt. Négy év múlva már bevonattal készülnek, hőszigeteltek, és így 1,3 W/m2K-t érnek el. Ekkor megjelennek az ekkor még erősen feláras háromrétegű üvegek is. 2008-ban már egyre inkább elterjed a háromrétegű, 0,6-os üveg.  Ezen üvegek felülete már nem hűl úgy le, mint elődeik, így a fallal közel azonos hőmérsékletűek – ami nagyon kellemes lakóklímát eredményez!

Üvegek feljődésemelegperem metszeti rajz

Ahhoz, hogy ilyen sokat javulhatott az üvegek hőszigetelési értéke, olyan fejlesztés is hozzájárult (a 3 üvegréteg használata, a korábbi, drágább, kriptongáz helyett argon gáztöltet használata, a bevonat mellett) mint a melegperem. 1995-ig alumíniumból készült távtartót használtak az üvegtáblák között. Azonban az alumínium jól vezeti a hőt, lehűlt az ablakperem és páralecsapódásnak (azon pedig penésztelepeknek…) lehettünk tanúi. Ezért ezt nemesfémből készült távtartókkal cserélték fel. Még ennél is jobb azonban a fémmentes, ún. “melegperem”. Jóval melegebb az ablakperem – és megússzuk a vizesedést…A 6989

A műanyag ablakok gyártása egyre finomabb, minden részletre odafigyelve és fejlesztve, sikerül egyre jobb – egyenesen a Passzívház Intézet elvárásainak megfelelő – értéket mind költséghatékonyabban elérni! Mivel a dráguló energiaárak mindenki számára érzékeny pontok, egyre nagyobb hangsúly tevődik a jól hőszigetelő nyílászárókra. Nem kell hozzájuk már passzívházat építeni – a rendkívül jó értékeket teljesítő ablakok már egyre szélesebb körben elérhetőek!

Így a passzívházablak már most általános!

 INGYENES SZAKTANÁCSADÁST / AKCIÓS AJÁNLATOT

itt kérhet:

Mi a fehér ellentéte? (Kis kezdőbetűvel!) 

Written by

Nincs hozzászólás.

Hozzászólás

Üzenet

*