Úgy tartják, mi is mediterrán ország leszünk. Az viszont már tény, hogy a nyári hűtésre csaknem annyi energia megy el, mint fűtésre! Eleink sokkal jobban alkalmazkodtak az időjáráshoz, mint mi. Egy darabig úgy tűnt, a technika megoldja a természettől való függést. Manapság azonban érdemes újra elővenni, hogyan is csinálták nagyapáink?… Ezt ötvözzük a technika vívmányaival!

Réges-régen csak kis nyílás volt a falban… Majd jöttek a gerébtokos ablakok, melyeken keresztül még járt a levegő és nem volt szoláris nyereség. Az energiatakarékos, hőszigetelő ablakok azonban már más “bánásmódot” igényelnek. Ehhez előbb lássuk, hogyan is működnek!

A hőszigetelő ablaküveg működése

A hőszigetelt ablaküveg működése

A napsugarak besütnek a szobába. A lágy-bevonatos ún. low-e hőszigetelő ablaküveg beengedi a napsugarakat, és a hő nagy részét visszatükrözi, azaz nem is engedi kijutni. Az ezen a módon hasznosuló szoláris nyereség ősszel, télen és tavasszal igen hasznos: nem csak a napfény kedélyjavító hatása miatt, hanem a fűtés szempontjából is. Nyáron azonban ez kegyetlen lehet!

A napsugarakat már az üveg előtt meg kell fogni! (Hiszen a behúzott sötétítő csak átmelegszik és a lakótér fele leadja a hőt.) Eleve már a napsugarak bejutásának megakadályozása a cél ilyenkor.

Erre – a ház stílusától függően –
többféle lehetőség kínálkozik:

  1. Legegyszerűbb a növényzet nyújtotta előnyök kihasználása: a fák és bokrok a meleg hónapokra zöldbe borulnak, betöltve ezzel árnyékoló szerepüket. A hideg hónapokban azonban csupasz ágaik szabad utat engednek a napsugarak melegítő hatásának.
  2. Az előrenyúló épületrészt már régen is használták (tornác, stb.). Itt azonban át kell gondolni a téli benapozást.
  3. Ha klasszikus a homlokzat, a redőny remek lehet! Itt is alkalmazhatunk hasznos praktikákat: a hőszigetelt alumínium redőny télen remekül hőszigetel, nyáron pedig, kitámasztott üzemmódban, árnyékolóként működhet úgy, hogy nincs teljes sötétség a szobában.
  4. Ha rusztikus az épület, a zsalugáterhasznos darab. A mozgatható lamellák lehetővé teszik, hogy a lakótérben ne legyen teljes a sötétség.

    2 az 1-ben: rusztikus zsalugáter modern, alumínium kivitelben, mozgatható lamellákkal

    Rusztikus, modern kivitelben: alumínium zsalugáter mozgatható lamellákkal

  5. A modern homlokzat modern kiegészítője a külső lamellás árnyékoló, a raffsztor. A lamellák a nap állásának megfelelően állíthatók, kellemes, szűrt fényt biztosítva a lakóknak. Érdekes, hogy Nyugat-Európában igen közkedvelt a családi hazákon is, de már nálunk is egyre elterjedtebb. Az árnyékolókat erős szél esetén fel kell húzni!
  6. Végül, de nem utolsó sorban, a jó árnyékolás nem teljes rovarvédelem nélkül. Az életvitelünket legkényelmesebb módon kiszolgáló lehetőséget kell választani.

 FONTOS!

Az árnyékolókat nem feltétlenül szükséges már a nyílászárókkal együtt megvásárolni. A költségvetés szempontjából lehet kedvező egy második ütem is. Ebben az esetben azonban az ablakokat elő kell készíteni a későbbi árnyékolók fogadására. Tehát mindenképpen szólni kell a nyílászárók vásárlásakor a majdani árnyékolókról!

INGYENES SZAKTANÁCSADÁST / AJÁNLATOT itt kérhet:

 Közvetlen kapcsolat: +36 1 278 2023
info@actual.hu