Egy új otthont – és benne az ablakokat – hosszú távra tervezzük. Tehát célszerű az adott időpontban a legkorszerűbb építőelemeket választani. Ez a passzívház nyílászáróira különösen igaz! Ebben a cikkben 2 cseppet sem elhanyagolható részletre hívjuk fel a figyelmüket:
– az ún. “melegperemmel”* a teljes ablakra vonatkozó hőátbocsátási tényezőt (Uw) akár 1 tizeddel is javíthatjuk, ill.
– egy új SOLAR g62-es háromrétegű üveggel a kétrétegű üvegekre elérhető szoláris nyereség valósulhat meg!
(*az alumíniumból készült távtartóhoz képest)

Hagyományos, alumíniumból készült üvegtávtartó - páralecsapódással       A speciális műanyagból készült, ún. melegperemes ablaknál jelentősen kisebb a páralecsapódás veszélye       A zölddel jelölt műanyag távtartó összehasonlítása a nemesfém és az alumínium hővezetésével

1. A melegperem

Az ablakperem az ablaküveg leggyengébb pontja: A két tábla között körbefutó ún. “üvegtávtartó” korábban alumíniumból, nemesfémből  ill. ma már speciális műanyagból  készülnek.

Jól ismert jelenség a párás ablakperem:  a téli hideg esetén az alumínium a külső hideget “befele vezeti”, így az ablakperem lehűl és a pára kicsapódik. Ez látható az első ábrán. A második ábrán látható melegperem azonban jól hőszigetel, így az ablakperem nem hűl le, az mintegy 9 C-kal melegebb marad. Ezzel a páralecsapódás / penészképződés kockázata jelentősen csökken.

A jobb oldali ábra három oszlopa az egyes üvegtávtartók hővezetését mutatja: az alumínium távtartó hővezetése (lsd. a jobb oldali ábra, kék oszlopa) kimagasló, a nemesfémé már lényegesen jobb (lsd. piros oszlop), míg az ún. “melegperem” hővezetése (lsd. az alig látható zöld oszlop) elhanyagolható.

A melegperem tehát jelentősen csökkenti a hőveszteséget az ablak kritikus pontján, az üvegperemnél.

2. SOLAR g62 háromrétegű üveg

A hőszigetelő ablaküveg "működése"A bevonatos üvegek a nap fényét beeresztik, de a szoba hőjét “visszareflektálják”. Mint a tapasztalat is mutatja, ez igen hasznos ősszel-télen és tavasszal, azonban nyáron a jóból is megárt a sok! A képet értelmezve érthető, miért kevés a sötétítő függöny (hiszen az csak felveszi a meleget és mintegy fűtőtestként befele leadja a lakótér fele). A külső árnyékolás az, amely még kívül megfogja a napsugarakat. Bővebben erről az Árnyékolóval olcsóbban jár a klíma c. cikkünkben olvashat!

Az üvegek hőszigetelési értéke (Ug) és hőátbocsátási tényegője (g) egymás ellen hatnak: minél jobb a hőszigetelés, annál kevesebb ún. “szoláris energia” hasznosul!

A SOLAR réteg felvitele mintegy 1/10-del rontja az Ug hőszigetelési értéket. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos 0,6 értékből Ug 0,7 lesz. Az ACTUAL ezt úgy kerüli el, hogy az ablakoknál az üvegvastagság 48 mm lett a korábbi  44 mm helyett és egyes rendszernél egy argon/krypton gázkeveréket használnak. Így az ACTUAL SOLAR g62 üvegnél a hőszigetelés érték Ug 0,6 marad.

Érdemes megnézni a kapott ajánlatunkban, ha SOLAR üvegről van szó, hogyan alakul az Ug (csak az üvegre vonatkozó) hőszigetelési érték, ill. ennek következtében az Uw (teljes ablakra vonatkozó hőszigetelési) érték.

A SOLAR g62 üveg Ug 0,6 W/m²K-os üveggel, és 62%-os g-értékkel kérhetők az ablakválasztás során. Erre az üvegre a kiváló hőszigetelés, lsd. Ug 0,6 W/m²K  érték a jellemző, ami egy igen magas energiaátbocsátási tényezővel – 62% – párosul.

A hagyományos háromrétegű üvegeknél az energiaátbocsátási tényező 50% körül van. Ez azt jelenti, hogy az ACTUAL SOLAR üveg energiaátbocsátási tényezője 24%-kal jobb. Ennek eredménye a soláris nyereség és egy optimális kombináció, de csak azzal a feltétellel, ha külső árnyékolók védik az üvegtáblákat és a lakótereket a nyári túlmelegedés ellen.

INGYENES SZAKTANÁCSADÁST / AJÁNLATOT itt kérhet:

 Közvetlen kapcsolat: +36 1 278 2023
info@actual.hu