Mindenki előtt egyértelmű ma már, hogy takarékoskodni kell az energiával és hogy ennek a kulcsa a jó szigetelés. De annak is tudatában van, hogy a jó nyílászáróknak milyen nagy a jelentősége hőszigetelési szempontból?

Ma már az kevés, hogy „műanyag ablak 1.0-ás üveggel”. Ma már akkor építkezik (vagy  felújít) korszerűen, ha háromrétegű üveggel vásárol nyílászárót. Azonban néha ez sem elég…

 A számtalan részleten sok múlhat az évek alatt!

A legfontosabb tudnivalók nyílászáró vásárlása előtt

Ránézésre csaknem minden ablak egyforma. Pedig ablak és ablak között hatalmas minőségi különbség lehet! Az ablak egy mindennapos használati eszköz. Nem mindegy, hogyan működik évtizedeken át… Hogy az ablakok jó működését és jó hőszigetelését sokáig garantáljuk, mi nagyon odafigyelünk a részletekre, és mindenből a legkorszerűbbet alkalmazzuk:

1. A modern, energiatakarékos ablak TOK-SZÁRNY profilja gondosan kiválasztott alapanyagokból készül.

Műanyag ablakoknál akár szokatlanul nagy beépítési mélységgel lehet javítani a hőszigetelést.
– Az energiatakarékos műanyag ablakoknál hőszigetelő betéteket helyeznek el a tokban és szárnyban, a jobb eredmény érdekében.
Középvízgátas rendszerek: a tokban körbefutó “vízgát” védi a tömítést és a vasalatot ill. a csapóesővel szemben, és véd a kiemelés ellen.
– A faablakoknál a ragasztott három réteggel előzhető meg a vetemedés. Faablakból csak drágát érdemes választani. Az alumínium borítás védi a fát az időjárás viszontagságaival szemben.

2. A modern ablak el vannak látva minden szükséges VASALATtal.

– Biztonsági elemek találhatóak a tokon és szárnyon.
– A hibásműködtetés gátló megakadályozza, hogy egyszerre nyíljon illetve bukjon az ablakszárny.
– A tokon lévő kiemelésgátló fogadja a szárny gombafejes vasalatát.

3. Az igazán energiatakarékos ablakok  háromrétegű ÜVEGgel és ún. “melegperemmel” (a két üvegtábla között fémmentes anyagból készül az üvegtávtartó) készülnek. A fűtési szezonban így az ablak felületének hőmérséklete kevésbé tér el a szoba átlaghőmérsékletétől, ezért

– nincs huzatérzés, sőt, az ablak felületi hőmérséklete csaknem megegyezik a falakéval, így nagyon kellemes a lakóklíma,
– nincs párásodás az ablakok szélein,
– nincs penészedés az ablakkereten és az ablak tömítésen.

 A nyílászárókat sokszor az ún. U érték (hőátbocsátási együttható: mekkora hőmennyiséget veszítünk egységnyi felületen) alapján hasonlítják össze. Ez a szám minél kisebb, a nyílászáró annál jobb! Azonban figyelem! Ez az érték akkor mérvadó, ha az Uw (azaz a teljes ablakra vonatkoztatott) értéket nézzük, nem pedig csak az általánosan elterjedt Ug-t (mely csak az üvegre vonatkozik)!

Mit nyer, ha a legmodernebb, energiatakarékos ablakokat választja?

1. PÉNZT:

Ezért jobb befektetés a családi ház felújítása, mint egy bankbetét
(www.penzcentrum.hu, 2012. január 12.)

• “Az Energiaklub egy 2011-es tanulmánya szerint a családi házakban csupán jobb hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével akár 60 százalékos energiamegtakarítás is elérhető (a kormány által remélt “mélyfelújítás” elérése). Ugyanakkor a tanulmány ehhez igen szigorú követelményeket határoz meg. Mint írják a homlokzatok esetében csak grafit vagy poliuretánhab alapú hőszigeteléssel érhető el, falazattól függően különböző vastagságban a 60 százalékos energiamegtakarítás, míg az ablakok tekintetében a 3 rétegű üvegezéssel bíró, 7 légkamrás keretek (azaz az átlagnál vastagabb, ún. „nagyobb beépítési mélységű”) keretek tudják biztosítani ezt a követelményt. “

2. ENERGIÁT:

A jó nyílászárók jelentősége akkora a házak hőszigetelése szempontjából, hogy pl. Németországban, állami támogatás nélkül is, hatalmas a kereslet irántuk!

Az ablakok aránya és a hőveszteség

Az ábra önmagáért beszél: míg a házakon az ablakok aránya átlagosan alig 12%, addig a hőveszteség csaknem 50%-a (!) itt valósul meg! A szellőztetés is alig 16% hőveszteségért felelős, míg a transzmissziós 84%!

Az ábra ismeretében mindenképpen érdemes átgondolni, hogy jól hőszigetelő, energiatakarékos ablakot válasszunk!

A hőveszteség mellett fontos megemlíteni a szoláris nyereséget is! Az ezeken az üvegeken lévő bevonat a napfényt beengedi, a szoba melegét pedig “visszatükrözi”. Ez rendkívül kellemes és “rásegít” a fűtésre ősszel-télen és tavasszal. Nyáron azonban a lakótér katlanná válhat, ha nem gondoskodunk jó előre megfelelő árnyékolásról!

Nem elég azonban csak az energiatakarékosságra figyelni. Az ablak az egyik legtöbbet működtetett építőelem. Nagyon nem mindegy, hogyan nyílik-záródik, működik, nap mint nap, a hosszú évek során… Nem igaz az az állítás sem, hogy “egyik nejlon ablak olyan, mint a másik”! Lényeges a különbség – ez azonban csak a hosszú évek tapasztalata során derül ki. Ezért nem mindegy, melyiket választjuk!

 3. KELLEMES LAKÓKLÍMÁT:

• Nem köztudott, hogy a kétrétegű üvegek csak a régi, huzatos nyílászárókhoz képest jelentenek komoly előrelépést. Ezek a felületek még áthűlnek, hőmérsékletük érezhetően alacsonyabb az őket körülvevő falhoz képest. Így itt a szoba levegője is lehűl. A hideg, nehezebb levegő elindul lefele, huzatérzést okozva, hacsak nem állja útját egy fűtőtest. A mai magas energiaárak mellett a megfelelő szigetelés mind nagyobb jelentőséggel bír. (Egyrészt a pénztárcánk miatt, másrészt fogyó energiahordozók és a környezet megóvása érdekében.) Ezeknek az elvárásoknak már csak a három üvegréteggel ellátott ablakok felelnek meg. Ezek hőátbocsátása olyan, hogy már nem tér el lényegesen a fal hőmérsékletétől, ezzel – számunkra szinte még szokatlan – kellemes lakóklímát teremtve.

A komfortérzetet befolyásoló környezet

 

Tegye fel ablakválasztással, ablakbeépítéssel kapcsolatos kérdését itt, vagy telefonon!

Kollégáink munkaidőben várják hívását a 06 (1) 278 20 23 telefonszámon:

Kerti József (kerti.jozsef@actual.hu) – ablaktípusok, előnyök
Márki Sándor (marki.sandor@actual.hu) – beépítés