Egyre gyakrabban halljuk, és egyre gyakrabban fogjuk is hallani, hogy “közel nullás” ház. De mit is kell érteni a „közel nullás” ház fogalma alatt?

A jelenleg érvényes, az épületek energiahatékonyságáról szóló Európai Uniós irányelv (Európai Parlament és a Tanács 2010/31/EU irányelve) szerint 2021. január 1-től olyan magánépítkezésekre adnak ki építési engedélyt, melyek alacsony energiafelhasználásúak. A felhasznált energia jelentős részének (a helyszínen, vagy a közelben előállított) megújuló energiaforrásból kell származnia.

Alacsony energiafogyasztású házak

Az alacsony energiafogyasztású házak számértéke ma még nincs pontosan meghatározva, de valószínűnek látszik, hogy ez a családi házak esetében max. 75-80 kWh/m2/év lesz, beleértve a fűtés és a használati melegvíz készítés primerenergia igényét.

Az alacsony energiafelhasználáshoz az alábbi komponensek gondos megválasztására van szükség:

  1. kompakt épületforma
  2. megfelelő tájolás (nálunk magas a napsütötte órák száma!)
  3. épületgépészet
  4. megújuló energiaforrás
  5. kiválóan hőszigetelő építőanyagok (ide tartoznak az Energia Zseni díjjal bíró ACTUAL nyílászárók is!)

A fenti alkotórészek megfelelő kombinálásával érjük el a következő energetikai szinteket: „A”, „A+”, „A++”, ill. „E0” (=közel nulla). Nagyon nagy a lehetőségek száma, hogy hogyan és miből építsük a házat. Házunk energetikai minősítését csak gondos számítással lehet megadni.

A téma jelenleg még nem tartozik a forró témák közé, mert még nem égett a körmünkre. Ha arra gondol azonban, hogy pl. a család bővülése, stb. miatt a most felépülő, szép otthonát nagyobbra akarja majd cserélni, azaz ezt értékesíteni kívánja a lakáspiacon – úgy jobb, ha már most betartja az akkor érvényben lévő szabályozást!

A fenti elvárásoknak minden nyílászárónk megfelel.

Műszaki kollégáink készséggel tanácsolják Önt építkezése / felújítása előtt, a nyílászárók témájában!

 

PS: Itt megnézheti az ACTUAL ablakok áttekintő táblázatát!