Passzívház: a jövőben is érték

„Ha az ember házépítésre adja a fejét, akkor nyilvánvalóan nem néhány éves távlatban igyekszik gondolkozni, hanem évtizedekben” – mondja Dobay Stefán.

Gerendaházak, 2011. decemberi szám
Írta és fotó: Sebestyén Isván

Passzívházablak

„Ha az ember házépítésre adja a fejét, akkor nyilvánvalóan nem néhány éves távlatban igyekszik gondolkozni, hanem évtizedekben” – mondja Dobay Stefan, miközben hellyel és kávéval kínál a Diósdon épült passzívházuk tágas és világos étkezőjében. Ennek megfelelően hosszas információgyűjtés előzte meg már a tervek elkészítését is. Eleinte nem passzívházban gondolkoztak, de ahogy Stefan egyre többet olvasott a témáról az interneten, a tények meggyőzték őket. „Az emberek gyakran panaszkodnak a magas gázszámlájuk miatt, mi pedig arra gondoltunk, hogy milyen jó lenne, ha elmondhatnánk, hogy egyáltalán nem kell gázszámlát fizetnünk. Ez nemcsak a rezsiköltségeket csökkentené, hanem ahhoz is hozzájárulna, hogy az ingatlan értéke megmaradjon, vagy akár növekedjen” – magyarázta a tulajdonos, aki párjával nyáron költözött be az új házba.

A 250 négyzetméteres épület alsó szintjén az előtér, a hatalmas nappali, a konyhával egybeépített étkező, valamint a WC, a kamra és a gépészeti helyiség kapott helyet, továbbá egy 45 négyzetméteres garázs is növeli az alapterületet. A felső szinten a hálószoba mellett két másik szoba, két fürdőszoba, egy előtér és egy gardrób található. „A párommal közösen álmodtuk meg a belsőépítészeti megoldásokat” – említi nem alaptalan büszkeséggel Stefan. Az üvegkorlátok, modern bútorok által sugárzott letisztult atmoszférának a hatalmas üvegfelületeken „beözönlő” fény kölcsönöz természetes melegséget és világosságot. A kiválóan hőszigetelt ablakokon keresztül érkező napfény nem mellékesen a ház fűtését is segíti – és a kilátás sem utolsó: tiszta időben a Dunáig is ellátni. Igazi kuriózum, hogy a hálószobától egy üvegfal, illetve üvegajtó választja el a fürdőszobát, egyszerre növelve a teret, illetve segítve, hogy a természetes fény minél jobban „betöltse” az épületnek ezt a részét is. „A várakozások szerint a fűtésre használt áramért évi 100 ezer forintnál nem kell majd többet költenünk, és ez az összeg még csökkenni fog, miután a tervezett napelemrendszert és a napkollektort is felszereljük” – mondja Stefan, aki maximálisan elégedett a jövő trendjeinek teljes mértékben megfelelő épülettel.

Passzívház ablak3

A tervező szemével

Szakavatott szemeknek elsőre felűnik a passzívházaknál nem megszokott látvány, a garázs elhelyezése az épület fő tömegén belül. Természetesen itt is elválasztásra került az a hőszigetelt buroktól. Az oldalfalakon 30 centiméter vastag grafit EPS, míg a garázsfödém felett 25 centiméter vastag hőszigetelés védi a hőveszteségtől a lakóteret. Az emeleti falak szintén hőhídmentesen állnak az alaptestnek minősülő garázson. Hazai gyakorlatban eddig még nem alkalmazott megoldás a ház egyszintes tömegére felültetett „úszó” zöldtető. Az emeleti tetőterasz intimitását fokozza, hogy a 2 méteres növényzet fogadására is alkalmas föld gyakorlatilag egy monolit vasbeton tálca közepén van, melyet 16 darab kompozit anyagból készült rúd köt vissza hőhídmentesen a konyha feletti födémbe. A földszintre belépve egy kis előtérbe jutunk, ahonnan azonnal nyílik a tér, és kedvező idő esetén akár a Dunáig is ellátni a nappali 5 méter széles ablakain át. Ezzel egy légtérbe került a ház stílusához illeszkedő modern konyha és az étkező.

Az alsó szinten, az előzőeken túl csak egy vendég-WC, egy kamra, valamint az abból nyíló, funkcionálisan minimalista gépészeti helyiséget találjuk. A garázsba az előtérből egy légtömören beépített, hőszigetelt ajtón keresztül juthatunk át. A felső szintre az udvarra néző két gyerekszoba és a szülők hálórésze került. Az utóbbiból egy keret nélküli üvegfalba integrált ajtón át juthatunk a privát fürdőrészbe, illetve szintén közvetlenül a gardróbhelyiségbe. A teljes házat áthatja a napfény és meleg, köszönhetően a nagyméretű korszerű ablakoknak és a kedvező tájolásnak. A gépi szellőztetés optikai és működési szempontból is észrevétlen tud maradni. A nappaliban elhelyezett etanollal fűtött biokandalló szerepe a minimális hőnyereségen túl inkább esztétikai célú. Elmondhatjuk, hogy olyan otthonba tekinthettünk be, ahol a tulajdonos azon túl, hogy egy energiatakarékos, magas minőségû épületet hozott létre, élhető lakókörnyezetet is teremtett családjának.

 

Dizájn és műszaki kiválóság

Hiába áll rendelkezésre a többi építőanyag megfelelő minőségben – modern nyílászárók nélkül nem lehet passzívházat építeni. Ugyanis a házak hőveszteségének akár 40 százalékáért a nyílászárók a felelősek. Egy igényes családi ház korszerű ablakára ma már nem csak a háromrétegű (azaz három táblából álló) üveg jellemző. Elengedhetetlen, hogy az üvegtáblák közé kiválóan szigetelő, fémmentes távtartó – úgynevezett melegperem – kerüljön. Ezek hiányában télen az ablak és a fal hőmérséklete közötti jelentős hőmérséklet-különbség huzatérzést okoz. A tökéletes záródás és a három üvegréteg melegperemmel viszont lehetővé teszi a nagy üvegfelületek kialakítását is. Áradhat a fény mindenhová – a hőérzet romlása nélkül!
A diósdi passzívházban az ACTUAL műanyag-alu ablaka remekül betölti mind az esztétikai elképzeléseket, mind a magas műszaki elvárásokat.

 

Építészeti tervezés

VISION Építésziroda Kft.
Hiri Zsolt és Nagy Mihály

Tel.: 1/381-0477 fax: 06-1-381-0478

 

INGYENES SZAKTANÁCSADÁST / AJÁNLATOT itt kérhet:

 Közvetlen kapcsolat: +36 1 278 2023
info@actual.hu