Egy formabontó ház a budai hegyekben

Egy modern ház külső megjelenése megosztja­ a véleményeket, de abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy technikai megoldásai, időtállósága a környezeti hatásokkal szemben követendő példa lehetnek.

Szurmik Anikó írása F.Tóth Gábor fotóival a Családi ház magazin 2010/6. számában jelent meg.
(Építész, belsőépítész: Hujbert-Nagy Aletta, építész munkatársak: Erdei László, Karé Krisztián)

Öröm viszontlátni CUBIC F.line fa-alu ablakunkat, ilyen dizájnos környezetben.

Fa-alu ablak árnyékolókkal

Árnyékolás: A teraszajtókra és ablakokra felszerelt motoros zsaluziák (Actual) lamellája beállítható több szögben is. Peremezett megoldása, sínmegvezetése miatt az orkánszerű szelet is állja.

A modern házak folyvást újszerű technikai, technológiai megoldásokat hoznak életünkbe. Jelen esetben is a ház tulajdonosai a hosszú évtizedekre szóló időtállóságra, állagmegóvásra szavaztak. Éppen ezért döntöttek a ház külső burkolatát illetően a szálcement lapok mellett (Cembrit Kft.). A szálcement lapokat nem kell ötévente cserélni, mert nem hullik szét és nem veszíti el a színét. Viszont korántsem olyan drága, mint a többi exkluzív burkolat. A lapokhoz tömbösített formákat kellett választaniuk. A falak teljes vastagsága a burkolattal együtt 51 cm. A burkolat már önmagában hőszigetelő. A lapokat alumínium profilokra szegecselték, de ragasztva is lehet rögzíteni, vagy fa alátétszerkezetre. Acélszerkezetre azért nem érdemes alumínium szegecsekkel rakni, mert az alumínium és az acél megeszik egymást (korrodál). A távtartók 2-3 cm távolságot tartanak a szigeteléstől az átszellőztetés miatt. A levegő alul megy be és felül ki, így a fal nem melegszik fel nyáron, télen viszont melegít. A bádog (Rheinzink) több helyen is megjelenik a házon. Nemcsak a tetőn és a kukatárolónál látható, hanem a homlokzatra is lefolyik az utcai fronton. A tető többrétegű, átszellőztetett. A korcolt fedés alatti alátétszőnyeg elvezeti a párát, az alátétszerkezet pedig a felmelegedő levegőt. A közterületi részekre is odafigyeltek a tervezés és az építés során. A színek itt is harmonizálnak a háznál használt színekkel. A járda szürke viacolor, a garázsbeálló sóskúti cementlap. Az utcára ültetett, gömbre nyírt szivarfákat szürke murvával takarták és a köztes területet, a könnyebb parkolás érdekében leaszfaltozták.
A nagy mennyiségű csapadékot a kerítésen kívül egy alagútrendszeren szivárogtatják el, dréncsövek segítségével. Mivel a telek 1,5 métert lejt, így három teraszt építettek, a jobb kihasználhatóság és a kényelem miatt. A támfalak szögletesek lettek a ház tömbös formája okán, és követik a ház vonulatát. Függőlegesen és vízszintesen is tagoltak. A DNY-ÉNY oldalra virágzó cserjéket ültettek, a többi oldalon a hõ- és széltűrő növények mellett döntöttek.
Dekorelemként szürkészöld görgeteg köveket használtak.

A ház sarkai az égtájakra tájoltak, így minden oldalon kap napot a ház. Ez többek között azért előnyös, mert a mohásodást gátolja. A hátsó DK-i és DNY-i oldalra kerültek a nagyobb ablak és ajtófelületek, melyekre zsaluziák (Actual) vagy reluxák (Józsa és tsa) kerültek. Télen, napos időben a védett oldali hatalmas üvegfelületek segítségével akár 2-3 C °- ot is melegszik a ház.A házban padlófűtés van, temperálásra állítva. Ezt egészíti ki a mennyezetben a fűtés és hűtés. A sugárzó felületfűtés gyors szabályozást és kellemesebb, egyenletesebb hőérzetet biztosít.
Minden szobában külön termosztát van, szobánként lehet állítani a hőmérsékletet. Mivel intelligens rendszer, távolról (akár a munkahelyünkről) már beállíthatjuk a hőmérsékletet (3 fokozat: komfort, normál, távolléti). A hőenergiát talajszondás hőszivattyú biztosítja a házban, de tartalékkazán is rendelkezésre áll. A használati melegvíz puffertartálya három forrásból veszi a hőt: kazán, napkollektor vagy a hőszivattyú segítségével (Gaia Solar).

A ház minden szempontból modern, különleges és iránymutató, és sok-sok kényelmi szempontot kielégít. Talán azt is mondhatnánk, hogy úttörő egy nehéz területen. Úttörőnek lenni szép feladat, de néha fáradságos. A tulajdonosok azt vallják: a ma környezettudatos befektetései a gyermekeink és unokáink jövőjét is jelentik.

 

Környezettudatos ház és előnyei

A globális környezeti károk csökkentése érdekében mindannyiunknak tenni kell valamit a környezet védelméért. Az újrahasznosított és környezetbarát alapanyagok felhasználása jó lehetőség az építkezők számára.

Nyílászárók, mint dekorelem is

A tulajdonosok legalább harminc évig nem szeretnének a ház felújításával foglalkozni. Valamennyi nyílászáró belülről fa, kívülről pedig alumínium borítású, ezzel is erősítve az időtállóságot.
A ház falára randomszerűen felrakott szálcement lapok harmonizálnak a fektetett és állított hasáb formájú nyílászárókkal.

 

 

Bádogfedések

A bádog egy olyan lemez, ami könnyen formázható, és a felület bevont változata nem rozsdásodik (pl. : cinkbevonat/horganyzott). A horganyzott lemezt ma már sokféle módon lehet alkalmazni. Az ereszeken, párkányokon kívül homlokzati díszek alapanyagaként is megjelenik. Kimondottan különlegessé teszi a modern és minimalista házak külső megjelenését.

 

Zsaluziák

Az árnyékolástechnika ma már nem kell, hogy fejtörést okozzon. Sőt, motoros megoldásai a kényelmünket is szolgálják. Tökéletes rögzítése, sínvezetése kiválóan elvezeti a szelet a háztól. Szögekben való beállíthatósága pedig a fényt szűri meg az adott igényeknek megfelelően. Hajlószög-beállíthatósága véd a kellemetlen fény- és szélhatásoktól.


Szálbeton lapok
Szálbeton lapok

A nagy- és kis elemes szálbeton homlokzati burkolatok előnye nemcsak a kiváló hő- és vízszigetelés, hanem a több évtizedre szóló időtállóság is.

 

 

 

Külső burkolatok

Külső burkolatok

Hogy milyen lesz egy ház teljes összképe, attól is függ, milyen térburkoló anyagokat használunk. Törekedni kell arra , hogy anyaghasználatában ne térjünk el túlságosan a háztól. Nem arra kell koncentrálni, hogy domináns elemek legyenek, hanem kiegészítve a teljes egészet, előhozzák a ház valódi „finomságait”. Ebben az esetben a szürke cement és a fa-műanyag kompozit teraszburkolat erősítik a ház tökéletes, modern egységét.

Tippek, trükkök!

  • Horganyzott lemez: A felületen kialakult megfolyásokat citromsavval kiválóan lehet letisztítani, eltávolítani.
  • Szálbeton lapok: Érdemes a felrakás során elkerülni az acél és az alumínium találkozását. Elkerülhetjük a korróziót.
  • Zsaluziák: Fontos vásárlásnál odafigyelni, hogy peremezettek legyenek, így tartásuk lesz a széllel szemben.

Jó tudni!

– Modern ház esetében mindig törekedjünk a kert stílusbeli azonosságára, mert például egy tujasor pillanatok alatt keresztülhúzhatja a harmónia érzését.

– Kiváló kísérőanyagok lehetnek a szálbetonelemekkel burkolt háznál a cement-, betonalapú járólapok, a színazonos görgeteg kövek, kőzúzalékok vagy akár az aszfalt is.

Szép Házak magazin 2012/3.

INGYENES SZAKTANÁCSADÁST / AJÁNLATOT itt kérhet:

 Közvetlen kapcsolat: +36 1 278 2023
info@actual.hu