Úgy tartják, mi is mediterrán ország leszünk. Az viszont már tény, hogy a nyári hűtésre csaknem annyi energia megy el, mint fűtésre! Eleink sokkal jobban alkalmazkodtak az időjáráshoz, mint mi. Egy darabig úgy tűnt, a technika megoldja a természettől való függést. Manapság azonban érdemes újra elővenni, hogyan is csinálták nagyapáink?… Ezt ötvözzük a technika vívmányaival!

 

Réges-régen csak kis nyílás volt a falban… Majd jöttek a gerébtokos ablakok, melyeken keresztül még járt a levegő és nem volt szoláris nyereség… Az energiatakarékos, hőszigetelő ablakok azonban már más “bánásmódot” igényelnek. Ehhez előbb lássuk, hogyan is működnek!

A hőszigetelő ablaküveg működése

A hőszigetelt ablaküveg működése

A napsugarak felmelegítik a szobát. Az ablaküveg a hő nagy részét visszatükrözi. Az ezen a módon hasznosuló szoláris nyereség ősszel, télen és tavasszal igen hasznos: nem csak a napfény kedélyjavító hatása miatt, hanem a fűtés szempontjából is. Nyáron azonban ez kegyetlen lehet!

A napsugarakat már az üveg előtt meg kell fogni! (Hiszen a behúzott sötétítő csak átmelegszik és a lakótér fele leadja a hőt…) Eleve már a napsugarak bejutásának megakadályozása a cél ilyenkor.

Erre – a ház stílusától függően – többféle lehetőség kínálkozik:

 1. Legegyszerűbb a növényzet nyújtotta előnyök kihasználása: a fák és bokrok a meleg hónapokra zöldbe borulnak, betöltve ezzel árnyékoló szerepüket. A hideg hónapokban azonban csupasz ágaik szabad utat engednek a napsugarak melegítő hatásának.
 2. Az előrenyúló épületrészt már régen is használták (tornác, stb.). Itt azonban át kell gondolni a téli benapozást.
 3. Ha klasszikus a homlokzat, a redőny remek lehet! Itt is alkalmazhatunk hasznos praktikákat: a hőszigetelt alumínium redőny télen remekül hőszigetel, nyáron pedig, kitámasztott üzemmódban, árnyékolóként működhet úgy, hogy nincs teljes sötétség a szobában.
 4. Ha rusztikus az épület, a zsalugáterhasznos darab. A mozgatható lamellák lehetővé teszik, hogy a lakótérben ne legyen teljes a sötétség.
  2 az 1-ben: rusztikus zsalugáter modern, alumínium kivitelben, mozgatható lamellákkal

  Rusztikus, modern kivitelben: alumínium zsalugáter mozgatható lamellákkal

 5. A modern homlokzat modern kiegészítője a külső lamellás árnyékoló, a raffsztor. A lamellák a nap állásának megfelelően állíthatók, kellemes, szűrt fényt biztosítva a lakóknak. Érdekes, hogy Nyugat-Európában igen közkedvelt a családi hazákon is, míg nálunk még csak mostanában ismerkednek vele. Az árnyékolókat erős szél esetén fel kell húzni!
  Árnyékolóval olcsóbban jár a klíma

  A lamellákat a nap állásától függően lehet állítani. Így a lakásban ugyan kellemes árnyék lesz, de nem sötét!

 FONTOS!

Az árnyékolókat nem feltétlenül szükséges már a nyílászárókkal együtt megvásárolni. A költségvetés szempontjából lehet kedvező egy második ütem is. Ebben az esetben azonban az ablakokat elő kell készíteni a későbbi árnyékolók fogadására. Tehát mindenképpen szólni kell a nyílászárók vásárlásakor a majdani árnyékolókról!

INGYENES SZAKTANÁCSADÁST / AJÁNLATOT itt kérhet:

 

 Közvetlen kapcsolat: +36 1 278 2023
info@actual.hu