„Vissza a természethez!” mondta annak idején Rousseau. A kor embere is hasonlóképpen érez: kiszabadulni a hétköznapok ringispiljéből és lenyugodni… A természet erre nagyon jó helyszín. Ha meg a természetet be tudjuk vinni a mindennapjainkba – az extra kikapcsolódás. Ezt teszik a természetes anyagok, közöttük a fából készült nyílászárók.

Faablakból a drága, három rétegből ragasztott, alumínium borítással kívülről védett fa-alumínium ablakot érdemes venni.

Hogy miért is?..

Faablakban értékesebb otthonok esetében érdemes gondolkodni, ugyanis fa ablakból csak magasabb minőségre érdemes kiadni, ami azonban elkerülhetetlenül drágább, mert a későbbi vetemedések elkerülése érdekében a három rétegből ragasztott ablakok a jók. (Ez alatt persze nem a hossztoldást értjük.). A három réteg kiegyenlíti egymást és az ablak évek múlva sem vetemedik.

Természetesen a fa nyílászárók esetében is a háromrétegű üveg a korszerű. Ma már a kétrétegű üveg műanyag ablakok esetén is nehezen indokolható (kevéssé hőszigetelt falak), azonban egy drága faszerkezetnél a háromrétegű üvegek használata elkerülhetetlen! Hiszen a jövőnek építünk! A legkorszerűbb anyagok alkalmazásával sokáig nem lesz szükség a cserére.

A faablak akkor igazán hosszú életű, ha azt kívülről alumínium védi az időjárás viszontagságaival szemben. Amennyiben gondosan és szakszerűen van megoldva az alumínium borítás felhelyezése, nem rontja a fa hőszigetelő képességét ill. a vízelfolyás is megoldott. Ez egyben az ablakok rendszeres külső újramázolását is feleslegessé teszi – emellett pedig számtalan szín közül válogathatunk!

 Dizájnos megjelenés

A fa nyílászárók megjelenése a klasszikustól, a mondernizált klasszikusokon (klasszikus ablak külső alumínium burkolattal) keresztül a modern minimáldizájn képviselőiig terjed. Nemes megjelenésükkel remek háttérelemei mind a hagyományos polgári otthonoknak, mind az építészek által megálmodott high tech miliőknek. Az egyszerű vonalvezetés később ezen túlmenően, külön is hasznos lehet a ház asszonyának: könnyebben tisztítható!

Érdekessége, hogy jobban terhelhetőek, mint műanyag társaik, így nagyobb üvegtáblák befogadására alkalmasak, nagyobb nyílások üvegezését téve ezzel lehetővé.

Külön szót érdemelnek az emelőtoló ajtók, melyek segítségével a szoba egybe nyitható a kerttel, a szabadság és a tér életérzését keltve. A tér-feelinget tovább lehet fokozni a tok nélküli üvegfalakkal (Loft rendszer), melyeknél már semmi nem gördít akadályt az optikai távolság elé. A rendszer egyre korszerűbb – és napjainkban a modern otthonok kialakításának egyre gyakrabban alkalmazott eleme.

Viszont ajánlatos árnyékolással együtt betervezni: egyébként a hasznosult szoláris energia nyáron túl sok energiát igényel, a hűtésre! Lsd. Árnyékolóval olcsóbban jár a klíma

 Gyakorlati tapasztalatok

Egy nyílászáró akkor tudja a megadott értékeket teljesíteni, ha szakszerűen van beépítve. ITT egy CUBIC fa-alu ablak családi házba való beépítésének történetéről olvashat elsőkézből, magától a tulajdonostól!