Manapság az emberek leginkább maguk szeretik építeni a házukat. Mindenből a legjobb ár/érték arányra törekszünk. Ez természetes. Érdekes tapasztalat azonban, hogy többen is megakadnak az ablaknál. Több ilyen vicces kifakadásnak is fültanúi lehettünk még a közelmúltban is: Hogy ez milyen bonyolult… De ennek nem kell így lennie!

Segítségképpen összeszedtünk 5 pontot, amivel érdemes tisztában lenni ablakvásárlás előtt!

És hogy a keresgélést leegyszerűsítsük – egyedülálló két táblázatot alkottunk, hogy megkönnyítsük a megfelelő ablakok kiválasztását!

Előbb a tudnivalók:

  1. Milyen stílusban gondolkodik? Klasszikus?… Aktív-passzívház lesz?… Minimalista? Vagy egyszerűen a legjobbat szeretné? Bár a kérdés egyszerűnek tűnik, a célratörő kereséssel kiküszöbölhetjük a zsákutcákat!
  2. Mekkora az ablakokra szánt büdzsé? A műanyag ablakkal ugyanazt a hőszigetelést olcsóbban ki tudja hozni. Faablakból csak jót érdemes venni, az viszont szinte duplája a műanyagnak. Viszont lehet trükközni is: az árnyékolást meg lehet oldani egy lombhullató fával, vagy kiszögeléssel. Ha ez nem megy, maradnak az árnyékolók. Azokat azonban később is fel lehet rakni (azaz megvásárolni), a helyüket azonban már előre el kell készíteni! Ilyen szándékát jelezze már az ablakok felmérésénél!
    FONTOS: Sokan az ablakot a végére hagyják, mikor már nem igazán van rá pénz. Aztán olyat vásárolnak, ami az összegbe belefér. Igen ám, de az ablak az egyik legtöbbet működtetett építőelem, évente akár 700x is nyitjuk-zárjuk. Mindezt sok-sok éven keresztül szeretnénk. De ez az elképzelésünk csak akkor lesz felhőtlen, ha jó minőséget választunk.
  3. Mennyire fontos a hőszigetelés? Ma már nyilvánvalóan mindenki számára fontos, de van, ahol ennek nagy a jelentősége. A hőszigetelési értékeket is lehet prioritásnak venni.
  4. Az ablakok szállítási határideje: ez elég széles skálán mozog, attól függ, hogy gyártják őket. A műanyag ablakok rendszerint hamar elkészülnek, a méretre gyártott faablakoknak azonban elég hosszú időre szükségük van a száradáshoz, amit sürgetni nem lehet.
    TIPP: Vannak akciók, melyeket érdemes kihasználni! Az előre megrendelt ablakok tárolására sokszor maga a gyártó is hajlandó.
  5. Válasszon olyan gyártót, akiben megbízik! Itt ugyanis egy rossz ügyletet nem lehet visszacsinálni!

És ha a fentiek alapján a cél már világos, íme az eszköz, amivel kiválaszthatja, hogy mely ablakra kér árajánlatot: KATTINTSON IDE!