A magyar építőipar csöppet sincs könnyű helyzetben. Ön is az árakkal kezdi, és általában azok alapján dönt?  Így nagyon sok fontos szempont elsikkad, aminek az árát a későbbi évek folyamán kell megfizetni.  Az ember életében túl sokat nem épít magának, mindennek alaposan utánajárni hatalmas feladat. Az szokott a leggazdaságosabb lenni, ha tapasztalt, megbízható, jó szakemberünk van!

 

Az ár

Az ár az első dolog, ahol a dolgok megcsúszhatnak. Pl. megvan a büdzsé, de faablakot szeretne a tulajdonos… Sokan és manapság egyre többen vágynak a természet közelsége után. Azonban faablakból csak drágát szabad venni – vagy egy idő után a természet egyszerűen beköszön a szobánkba, mert az egyszerű faablak elvetemedve, már nem fog jól zárni… Ha a büdzsénk eleve adott, érdemes a kategórián belüli legjobb nyílászárót választani. Pl. az adott helyzetben egy jó paraméterekkel rendelkező műanyag ablak hálásabb lehet az évek során!
Ha begyűjtöttük az árajánlatokat, nem szabad, hogy az ár legyen a döntő! Az ablakokat, ajtót sok-sok éven keresztül fogjuk működtetni. Ha az ár miatt egy gyengébb minőség mellett döntünk, sok bosszúságot okozhat a későbbiekben. A nyílászárót cserélni már nagyon költséges – akkor inkább érdemes most ráfizetni egy kicsit.
A műszaki paramétereket kell összehasonlítani! Ehhez néha érdemes szakember segítségét kérni. Ezen kívül érdemes elmenni, kipróbálni, hogy nyílik-záródik… A legjobb, ha ismerős tudja ajánlani a megfelelő ablakot, saját tapasztalatai alapján.
Érdekes aspektus, de nem elhanyagolhat: amire rádobban az ember szíve!… Bár lehet, hogy ez “csak egy esztétikai kérdés”, gondoljunk bele: minden reggel ezt fogjuk kinyitni, és a munkából fáradtan hazaérve ez fog minket először üdvözölni!
És a leglényegesebb: az esetleg drágább, de jó ablakkal hosszú távon többet takaríthatunk meg!

Az árnyékolás

A régi, hagyományos ablakoknál nem volt szükség árnyékolásra, ugyanis a normál üvegek túl sokat nem tettek a szoláris nyereségért.  Ma már – szinte bármilyen ablakot választunk – abban bevonatos üveg lesz, mely a napsugarakat beengedi, azonban a szoba melegét bent tartja.  Téves az a felfogás, hogy a sötétítő ezt felfogja! A sötétítő függöny leginkább sötétet csinál, majd a nap sugaraitól felmelegedve, mint egy “radiátor”, a hőt a szoba fele leadja. A lényeg: A napsugarakat az üveg  előtt kell megfogni!A hőszigetelő ablaküveg működése
Ezekhez a hőszigetelő üveggel ellátott ablakoknál szükséges az árnyékolásról gondoskodni! Azonban ez – sincs – eléggé hangsúlyozva! Mediterrán ország leszünk, mondják a szakemberek. Ha előre nem gondoskodunk az árnyékolásról, már csak a légkondicionáló marad, ami még majd számlát is hoz…
Pedig az árnyékolást elég betervezni az ablakok megvásárlásakor – és büdzsékímélő módon később is fel lehet rakni! Mindenesetre olcsóbb előre gondolkodni!
Ma már nagyon széles az árnyékolók választéka. Minden háztípushoz találni megfelelőt, a rusztikus homlokzatoktól egészen az üveghomlokzatokig! (Ha érdeklik a homlokzatok, tekintse meg az Év Homlokzata Pályázat győztesét!)

A háromrétegű üveg

A háromrétegű üveg helyzete érdekes ma Magyarországon. Aki keres, talál – de ez a téma sincs hangsúlyozva eléggé! Aki passzív- vagy családi házat épít, tudatosan keresi. De sajnos a kereskedők nem mindig ajánlják ott sem, ahova az kellene. Ez persze érthető a mai, nehéz körülmények között, mert kétrétegű Háromrétegű üvegek hőszigetelésének szemléltetéseüveggel könnyebb eladni. Azonban a kétrétegű üvegek kora lejárt és ma már a háromrétegű üvegek a korszerűek.  Ha ma kétrétegű üveget építünk be, akkor “bebetonozunk” egy állapotot, amin már előreláthatólag 20-30 évig nem is szándékozunk változtatni. Nyugat-Európa ma már háromrétegű üvegeket épít be, amivel nem csak a családok, hanem nemzetgazdasági szinten is hatalmas megtakarításokat ér el.  (Persze függ az épület szigetelésétől is, hogy való-e oda háromrétegű üveg?…) Cégünk már két olyan rendszert is gyárt, melyek csak háromrétegű üveggel készülnek (MATRIX3, ICON3) Nem is meglepő, hogy leginkább ennek a két műanyag ablaknak nő a forgalma!
A képen látható “Tapi-oszlopok” valóban kézzel foghatóan szemléltetik a hagyományos, a kétrétegű és a háromrétegű üvegek hőszigetelés közötti – meghökkentő – különbséget!

A szellőzés

Régi, hagyományos ablakaink nem zártak túl jól, így a szellőzés problémája fel sem merült ill. megoldotta önmaÉletre szóló Energia Zseni műanyag ablakok háromrétegű üvegezésselgát. Azonban berobbantak a piacra a műanyag ablakok és természetesen boldogan cserélte le mindenki a régit. A remek hőszigetelés, az ősszel-télen és tavasszal hasznosuló szoláris energia mindenkit lelkesedéssel töltött el. Azonban lassan jelentkeztek a hibák is: a lakás bepenészedett! A kereskedő nem szólt előre, hogy az új ablakoknál szükség lesz vagy gyakoribb kézi, vagy gépi szellőztetésre, ugyanis ezek az ablakok (legalábbis a zöme…) már tényleg zárnak! És itt már a (jó!) faablakok sem “lélegeznek”, hiszen a vetemedés ellen három rétegből vannak ragasztva, ami kizárja ezt.
A kérdés a fűtési szezonban aktuális. A leghasznosabb, ha 1-1 helyiséget külön, gyorsan átszellőztetünk. Így a levegő frissül fel, de a padló, falak, bútorok nem hűlnek le. Kis résre nyitva hagyni az ablakot a hálószobában, éjszakára célszerű. Ha párássá válik a levegő, a fűtést kissé meg kell emelni. Egyébként hasznos dolog beszerezni egy higrométert, mely ha 40-50%-os páratartalmat jelez, akkor jók vagyunk!

A beépítés

Magyarországon kezd egyre ismertebb lenni az ún. RAL beépítési mód. Ez azt jelenti, hogy már nem csak szerelővasat és pur habot használnak, hanem légzáró- páraáteresztő fóliákat is, melyek hozzájárulnak a tökéletes légzáráshoz.
Napjainkban az optimális hőszigetelés miatt az ablakokat a szigetelésbe teszik. Erről egy részletes, fotókkal illusztrált beszámoló ITT található!
Volt olyan,  aki mesélte, hogy ablakcsere után magasabb lett a fűtésszámlája – mint kiderült, a rossz beépítés miatt! A beépítés a pont az i-re! Legalább akkora figyelmet igényel, mint maga a nyílászáró kiválasztása! A legjobb ablak értékeit is semmissé teheti a beépítés.  Megbízható, referenciával rendelkező szakembereket bízzon meg a munkával!