A vintage szó alatt a nosztalgiát ébresztő, régi, klasszikus tárgyakat értjük. A vintage, mint stílus lényege, hogy a régi, vagy annak látszó dolgokat keverjük az újjal, a korszerűvel. De hogyan kerül ez az ablakba?… Megtudja, ha tovább olvassa cikkünket!

Nem főáramlat ugyan, de a vintage stílus – megbúvó patakként – újra és újra az újdonság erejével bukkan elő. Néha szükségünk van a múlt patinájára, nyugodt tempójára.
Az ACTUAL – a vevői érdeklődésnek eleget téve – finom változtatásokkal vintage stílusba öltöztette CLASSIC névű faablakát.

Mitől is lesz ma egy modern ablak vintage hatású?

A kor elvárásainak megfelelően az ACTUAL CLASSIC modern faablak
– luc-, vörösfenyő és tölgyből, három rétegből ragasztott, nemes faablak,
– melegperemes, háromrétegű üveggel készül leginkább,
– és a remek hőszigetelő értékkel bír (Uw érték Ug 0,5-ös üveggel: 0,79 W/m2K ).

A vintage hatás azáltal érvényesül, hogy
– szabadon látszik a fa, ahol csak lehet (az esőnek leginkább kitett részeket azonban alumínium védi, így megnövelve az ablak élettartamát),
– a faablak 3 féle koptatott, vintage hatású festéssel is kapható, ami ma igen különleges lehetőség a nyílászárók piacán,

Színminták vintage ablakhoz

Színminták vintage ablakhoz

– és végül, de nem utolsó sorban, az üvegfelület ún. álosztókkal szépen osztható. Ez azt jelenti, hogy nem maga az üvegtábla van “feldarabolva” (mert az gyengítené az üveg hőszigetelő képességét), hanem az osztás rá van ragasztva, vagy az üvegtáblák között található.

 

És akkor általában a vintage-ről

Ahol az ablakon át beáramló fény és a lelket pihentető panoráma a stílus egyik hangsúlyos eleme:

vintage ablak

 Kép forrása: www.inspriraciok.hu

A szót eredetileg a borászatban használták, a portói borokat nevezték így: Porto Vintage, azaz „évjáratos” bor a kiemelkedően jó évek terméséből. A régebbi, de nemes dolgokra használták a fogalmat előbb a divat, majd tárgyak, ill. lakberendezés területén.

Játékosság, egyediség, érdekesség jellemzik, amihez szükséges a jó stílusérzék, kreativitás, kézügyesség és türelem, melyek összességében a harmóniát eredményezik.

Vintage az ablakban

Vintage a lakberendezésben

Pl. egy ilyen stílusú lakás berendezéséhez fel kell kutatni a régi bútorokat, azokat felújítani, vagy más funkcióhoz át kell alakítani. Ehhez a használtcikk piacok jó lelőhelyek, de vannak szerencsések, akik a nagyik padlásán is kutakodhatnak. Lehet kapni is ilyen stílusú bútorokat, de mindenképpen sok utánajárást igényel. Az összeszedett darabok finom illesztésével meg kell találni a harmóniát.

Kép forrása: otthonvideken.blogspot.com

Az ilyen lakberendezések esetén a bútorok – és az ablak – egy-, vagy nagyon hasonló, míg a textíliák, a fal meleg színűek. Jellemző a természetes anyaghasználat, a virágok, kosarak, cserepek. Ezekkel nem kicsit lehet fokozni a romantikát. A falat díszítő fotók is többnyire régi korokat idéznek – hacsak nem kombináljuk itt is a modernnel.

Vintage az ablakban
Kép forrása: www.liftupthyneighbohr.com

Az még külön jól jön, ha a ház úrnője ügyes kézügyességgel bír: a dekupázs és az antikolás technikája sokoldalúan használható a hangulat fokozása érdekében.

Mi, emberek sokfélék vagyunk. Van, akinek ez a környezet üdítő, míg mások a minimalista eleganciában érzik otthon magukat. A minőség, az igényesség mindkét végletnek a jellemzője.

Ön milyen környezetben érzi otthon magát? Bármilyen is az, az ACTUAL ablakok méltó keretei lehetnék hétköznapjainak.

INGYENES SZAKTANÁCSADÁST / AJÁNLATOT itt kérhet:

 Közvetlen kapcsolat: +36 1 278 2023
info@actual.hu