Ön is az árakkal kezdi, és általában azok alapján dönt, amikor nyílászárót választ? Így nagyon sok fontos szempont elsikkadhat, aminek az árát a későbbi évek folyamán kell megfizetni. Összeállítottunk néhány szempontot, melyekkel felkészülten indulhat nyílászárót választani – hosszú évekre! A döntés előtt érdemes újra átgondolni őket!

 

 

3. A háromrétegű üveg

 

Energia Zseni ablak háromrétegű üveggel, melegperemmel, hőszigetelő betéttel, üvegszálas merevítéssel          Melegperemes üveg       Az üveget a szárnyba körbe beragasztják

Ma az ablakoknál már a háromrétegű üveg számít korszerűnek. Aki passzív- vagy családi házat épít, tudatosan keresi. Aki keres, talál – de ez a téma sincs még eléggé hangsúlyozva! Ha ma kétrétegű üveget építünk be, akkor “bebetonozunk” egy állapotot, amin már előreláthatólag 20-30 évig nem is szándékozunk változtatni. Nyugat-Európa ma már háromrétegű üvegeket épít be, amivel nem csak a családok, hanem nemzetgazdasági szinten is hatalmas megtakarításokat ér el.

Tipp:

  • Ezt az üveget csak akkor érdemes választani, ha az épület szigetelése is megfelelő!
  • A hagyományos háromrétegű üvegeknél csökken a fenti képen látható szoláris nyereség. A háromrétegű üvegek egy újabb generációja azonban már a kétrétegű üvegekhez hasonló módon átengedi a napsugarakat (g=62%), hasonlóan hasznosítva a szoláris energiát, ami azonban a külső árnyékolást elengedhetetlenné teszi!
  • A háromrétegű üvegek hőszigetelés is javítható az ún „melegperemmel”, amikor a két üvegtábla között már nem alumíniumból vagy nemesfémből készül a távtartó, hanem egy speciális műanyagból.
  • Ugyan a témánk itt az üveg, így nem térünk ki a tok-szárny anyagára és minőségére – azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy gyenge minőségű tok-szárnyban a legjobb üveg sem használ sokat! A hőátbocsátási tényező (hőszigetelés jelzőszáma) elérhető külön az üvegre (Ug), a tok-szárnyra (Uf) és természetesen a teljes ablakra vonatkozóan is! Ez az Uw érték – ezt kell keresni! A szám minél kisebb, a hőszigetelés annál jobb! Az Uw értéknek háromrétegű üvegek esetében már 1 alatt illik lennie!
  • Az épület tájolásának megfelelő, optimális üvegválasztást egyeztesse építészével!

A következő rész: A szellőzés
Vissza a 2. részhez: Az árnyékolás

INGYENES SZAKTANÁCSADÁST / AJÁNLATOT itt kérhet:

 Közvetlen kapcsolat: +36 1 278 2023
info@actual.hu